1.
Pasiruošti torto įdarui reikalingą želatiną. Į nedidelį indelį įpilti 100ml šalto vandens ir ant jo viršaus pabarstyti 17 g (beveik 2 v.š.) želatinos miltelių. Palikti išbrinkti, kol ruošite kitus ingredientus.
2.
Sviestą ištirpinti. Sausainius elektriniu smulkintuvu sumalti iki trupinių. Juos sumaišyti su tirpintu sviestu.
3.
Kepimo formos (naudojau apvalią 20 cm) dugną iškloti kepimo popieriumi. Sukrėsti sausainių masę ir standžiai spaudžiant rankomis ar šaukštu suformuoti torto pagrindą. Padėti jį į šaldytuvą, kol ruošite kremą.
4.
Į plakimo dubenį sukrėsti kreminį surį, berti cukrų ir vanilės ekstraktą. Elektriniu plaktuvu šiek tiek paplakti, kad sūris taptų vientisesnis, kremiškesnis. Supilti grietinėlę ir plakti iki pirmiausia kremas taps vientisas, o toliau plakant ims laikyti formą (tas šiek tiek užtruks, bet tikrai įvyks).
5.
Želatiną ištirpinti virš garų vonelės (arba atsargiai mikrobangėje), jokiu būdu neužvirinant. Dar šiek tiek šiltą želatiną nuolat maišant supilti į kremui skirtą mango tyrę.
6.
Mango tyrę plona srovele supilti į sūrio kremą, plakant elektriniu plaktuvu vidutiniu greičiu arba nuolat greitai maišant. Supilti 1 v.š. citrinų sulčių, išmaišyti. Paragauti, ar patinka kremo skonis - jei norisi saldžiau ar rūgščiau, įdėti dar cukraus ar įspausti citrinos sulčių.
7.
Mango kremą sukrėsti ant torto pagrindo, išlyginti paviršių ir dėti į šaldytuvą bent 3-4 valandoms, kad viršus sutvirtėtų.
8.
Kai sutvirtės, pasiruošti viršutinį mango žele sluoksnį. Želatiną išbrinkinti su 20 ml šalto vandens. Ištirpinti virš garų vonelės (ar mikrobangėje). Nuolat maišant ją supilti į mango tyrę. Įspausti 1 v.š. citrinos sulčių, išmaišyti. Gautą tyrę atsargiai šaukštu paskleisti ant sutvirtėjusio torto. Padėti į šaldytuvą dar 2-3 valandoms (arba nakčiai).
9.
Tortas skanus ir savaime, bet jei norite šventiškai, prieš patiekdami galite jį papuošti plakta grietinėle ir šviežiais mangais.
10.
Pirmiausia 1 a.š. želatinos išbrinkinu su 20 ml šalto vandens, tada ištirpinu (virš garų vonelės arba mikrobangėje). Šaltą grietinėlę pradedu plakti elektriniu plaktuvu, plakdama plona srovele supilu želatiną, dar paplakusi sudedu 2 v.š. cukraus ir 1 v.š. citrinos sulčių. Išplaku iki grietinėlė ima laikyti formą.
11.
Ant sustingusio torto viršaus paskleidžiu plaktą grietinėlę. Tortą galima tiekti iškart arba laikyti šaldytuve 1-2 dienas, nes želatina apsaugos grietinėlę nuo pavandenijimo.
12.
Prieš pat tiekdama papuošiu kubeliais pjaustytu mangu.
•
Mango tyrė. Jos būna pirkti didesniuose prekybos centruose, aš pvz. pirkau Rimi patogiose 500 g pakuotėse. Taip pat mažesnėmis porcijomis būna vaikiškų tyrelių skyriuose. Vietoje mango tyrės tinka ir švieži ar šaldyti mangai - juos reikėtų sutrinti elektriniu trintuvu, tokią tyrę aš dar papildomai pakaitinu iki beveik užverda ir atvėsinu - taip gražesnė spalva ir tortas geriau laikosi, visgi kaitinimas nėra būtinas.
•
Kreminis sūris. Vietoje jo galite naudoti 200 g maskarponės, sumaišytos su 200g graikiško jogurto (arba nesaldintos kreminės varškės) bei 0.5 a.š. druskos. Arba 250 g maskarponės sumaišykite su 150 g paprasto natūralaus jogurto ir 0.5 a.š. druskos.
•
Plakta grietinėlė. Tortas tikrai bus skanus ir be jos, tačiau grietinėlės sluoksnis suteikia papildomo žavesio patiekiant ir daugiau skonio kontrastų. Aš grietinėlę stabilizuoju trupučiu želatinos - skonyje jos nesijaučia, tačiau stabilizuotos greitinėlės kremas daug geriau laikos, nepavandenija. Ir nereikia jokių grietinėlės standiklių :-)