1.
Mano laimei, vyras ne tik sugauna lydeką, bet patiekia man jau atskirai žuvies masę ir atskirai lydekos odą. Nes pradinis, ypač didelės lydekos paruošimo darbas yra sunkus ir fiziškai. Bet aš stebiu ir žinau, kaip tai daroma. Lydeką nuskusti. Nuplauti. Perpjauti išilgai pilvą. Išimti vidurius. Gerai išplauti. Pakloti ant stalo ir iš kurio nors krašto, vis pirštus kišant tarp lydekos masės ir odos, išimti žuvies masę iš visos odos. Pamažu, kad nesuplėšyti.
2.
Jau atskirtą odą aš išplaunu, apžiūriu, ar nėra likę ant jos kaulų, o iš vidinės pusės styrančias pelekų dalis gražiai nukerpu žirklėmis.
3.
Batoną išmirkyti piene. Nusunkti.
4.
Grietinėlę pašildyti ir ištirpinti joje sviestą.
5.
Iš žuvies masės reikia išrinkti stambius kaulus. Sumalti 2 kartus smulkiai, mėsmale. Aš kartu sumalu ir daržoves, žalumynus bei batoną. Tuomet metas suberti druską, prieskonius, manus, dėti žalią kiaušinį, pilti grietinėlės su sviestu masę. Viską labai gerai išmaišyti ir geriausia palaikyti apie valandą vėsiai. Galima laikyti ir kelias valandas.
6.
Lydekos kimšimas. Kloti odą ant stalo, išlyginti. Galva nenupjauta, yra kartu. Dėti ant odos faršo, jį suploti, kad būtų vientisas. Nuo lydekos uodegos pradedant, užsiūti. Lydeka neturi būti labai standi, nes gali sprogti. Nuo to kažkiek apsaugo lydekos subadymas adata. Kimštą lydeką gerai išmaigyti, išmasažuoti, kad viduje nebūtų tarpų, viskas būtų vientisa. Aptepti aliejumi. Žuvį dėti į kepimo popieriumi išklotą skardą.
7.
Dėti į šaltą orkaitę ir nustačius 100 C laipsnių temperatūrą, kepti 10 min. Į skardą šalia žuvies supilti stiklinę vandens. Padidinti temperatūrą iki 180 C laipsnių ir kepti apie 1 val. 15 min. Taip kepant, žuvis nesprogsta! Vanduo tam, kad ji būtų puri, o ne sudžiūvėlė, nes tuomet susidaro garų.
8.
Iškeptą lydeką atšaldyti labai gerai. Išimti iš pilvo siūlus. Dėti ant lėkštės. Supjaustyti gražiai riekelėmis. Ir puošti pagal savo norus bei fantaziją.