Morenginis tortas su vyšniomis - receptas žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 19)
Morenginis tortas su vyšniomis - receptas žingsnis po žingsnio

Į Lietuvą šiltus orus atnešusi vasara diktuoja ir tai, ką norime valgyti - trokštame gaivesnių, lengvesnių skonių. Taip pat yra ir su desertais - įsivyrauja neriebūs, uogų pilni, nepersaldūs skanėstai. Būtent vasaros ir sodo gėrybių įkvėpta ir sukūriau šį morenginį tortą, kuris nors ir nesunkiai pagaminamas, tačiau, drįsčiau sakyti, yra tikras karališkas tortas.

Lengvi it debesėliai, trapūs morenginiai lakštai, natūralios rūgštelės turintis, graikišku jogurtu gardintas vyšnių/trešnių kremas, švelniausias, puriausias vanilinis maskarponės kremas ir šviežios uogos - visi šie skirtingi skoniai sukuria pasakišką desertą! Ir nors šiame recepte nurodoma naudoti vyšnias arba trešnes, tačiau jūs galite rinktis ir kitas, jums patinkančias uogas! Beje, šis morenginis tortas puikiai tiks ir žmonėms netoleruojantiems glitimo. 

Nors šį morenginį tortą pagaminti visai nesunku, reiktų atkreipti dėmesį į laiko planavimą. Morengus reiktų gaminti dieną prieš patiekiant tortą, taip pat galite daryti ir su vyšnių/trešnių kremu, tačiau maskarponės kremą ir torto surinkimą teks palikti paskutinei dienai, kai patieksite tortą. Taip yra todėl, kad morenginiai lakštai labai greitai sudrėksta, tad šį tortą, reikia suvalgyti tą pačią dieną, kai jį patiekiate - geriausia, net per porą valandų nuo surinkimo!

Na, o kad pagaminti būtų visai paprasta, sekite kiekvienu nurodytu žingsniu. Pažadu, kad tokiu tortu sužavėsite kiekvieną!


MORENGINIAM TORTUI SU TREŠNĖMIS  REIKĖS:
Pagaminsite apie 21-23 cm skersmens aukštą tortą 

Morengams reikės:

  • 10 kiaušinių kiaušinių baltymų
  • ¼ a.š. druskos
  • 400 g cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus/vanilės ekstrakto
  • 2 v.š. kukurūzų arba bulvių krakmolo
  • 2 v.š baltojo vyno acto
  • kelių lašelių rožinių maisto dažų

Trešnių/vyšnių mūso kremui reikės:

  • 4 lapelių želatinos (žr. patarimus apačioje)
  • 200 g trešnių/vyšnių
  • 110 g cukraus
  • 40 ml citrinų sulčių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 100 g riebaus graikiško jogurto
  • 275 g 35% riebumo grietinėlės

Diplomato kremui reikės:

  • 500 g maskarponės (šaltos)
  • 550 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
  • 160  g cukraus pudros
  • 1 v.š. vanilinio cukraus/vanilinio ekstrakto

Pradedam!

1. Pasigaminkite morengus. Iš pradžių pasiruoškite ingredientus. Jei norite, kad baltymai būtų tvirtesni ir lengviau išsiplaktų iki standumo, atskyrę juos nuo trynių, sudėkite į švarų, sandariai uždaromą indelį, ir palaikykite šaldytuve apie 12 valandų.

 

2. Baltymus supilkite į švarų, sausą dubenį. Suberkite druską. Elektriniu plaktuvu išplakite iki minkštų putų.


3. Į suputojusius baltymus pradėkite berti cukrų. Berkite po šaukštą, po kiekvieno gerai išplakant. Jokiu būdu neberkite viso cukraus iš karto, nes baltymų neišplaksite iki standumo.
 


4. Subėrus visą cukrų, įjunkite stipriausią elektrinio plaktuvo režimą ir tęskite plakite, kol gausite standžius baltymus. Ar baltymai standūs galite patikrinti apvertę dubenį - baltymai neturi iškristi.


5. Į išplaktus baltymus supilkite vanilę ir maistinius dažus. Silikonine mentele atsargiai išmaišykite iki vientisos rožinės spalvos. Jokiu būdu nemaišykite įnirtingai ar neplakite, nes baltymai suirs ir morengai neišeis.


6. Supilkite baltojo vyno actą, suberkite miltus i atsargiai silikonine mentele įmaišykite į baltymus. Jokiu būdu nemaišykite įnirtingai ar neplakite, nes baltymai suirs ir morengai neišeis.
 


7. Pasiruoškite dvi skardas ir du kepimo popieriaus lakštus. Skardas išklokite kepimo popieriumi. Ant vieno iš kepimo popieriaus šono (kaip parodyta nuotraukoje) dėkite 20-22 cm skersmens konditerinį žiedą. Į jį sudėkite ketvirtadalį morengo masės. Masę paskleiskite taip, kad viduryje suformuotumėte duobutę, o šonai būtų aukštesni. Tuomet atsargiai nuimkite žiedą. Konditerinį žiedą dėkite ant kito kepimo popieriaus krašto, esančio įstrižai nuo pirmojo ir pakartokite veiksmus. Tokiu būdu suformuosite vieno dydžio apskritimus.


8. Morengų kepimas ir džiovinimas. Morengus kepkite 100 laipsnių temperatūroje apie 2,5-3 valandas. Vienu metu galite kepti abi skardas, tačiau praėjus pusei laiko, jas apkeiskite vietomis, t.y. tą, kuri kepė viršuje, perkelkite į apačią ir atvirkščiai. Praėjus šiam laikui, orkaitę išjunkite, bet morengus palikite jos viduje. Tokiu būdu jie toliau džiovinsis. Džiovinkite pernakt arba bent 5-6 valandas. Kepant ir džiovinant nevarstykite orkaitės durelių.


9. Nors morengų lakštai turėtų būti vienodo dydžio, jei matote, kad vienas morengas gavosi didesnis nei kitas, arba jei norite lygių kraštų - ant jau išdžiuvusio morengo uždėkite konditerinį žiedą ir morengų šonus apipjaukite aštriu peiliu. Šis veiksmas yra nebūtinas.


10. Pasiruošite trešnių/vyšnių mūso kremą. Pasiruoškite ingredientus.


11. Želatiną sudėkite į dubenėlį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palikite želatiną išbrinkti. 


12. Iš trešnių/vyšnių išimkite kauliukus ir sudėkite į nedidelį puodą. Suberkite cukrų, supilkite citrinos sultis  ir išmaišykite.


13. Puodą su trešnėmis/vyšniomis kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol užvirs. Tuomet uždenkite dangčiu ir kartas nuo karto pamaišant braškių masę kaitinkite ant nedidelės kaitros 8 minutes.


14. Gautą trešnių/vyšnių masę sudėkite į maisto smulkintuvą ir permalkite iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkoškite per sietelį.
 


15.
Jei masė dar šilta, sudėkite išbrinkusią želatiną, o jei masė atvėso, supilkite atgal į puodą, šiek tiek pakaitinkite ir tuomet sudėkite želatiną. Sudėjus želatiną iš karto gerai išmaišykite. Atvėsinkite braškinę masę iki 24 laipsnių temperatūros. 


16. Trešnių/vyšnių masę atvėsinkite iki 21-22 laipsnių.  Per kelis kartus sudėkite graikišką jogurtą, po kiekvieno gerai išmaišant. 


17. Šaltą grietinėlę supilkite į švarų dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki standumo. 


18. Per kelis kartus įmaišykite trešnių/vyšnių masę į grietinėlę, po kiekvieno gerai išmaišant. 
 


19. Pasigaminkite Diplomato kremą. Pasiruoškite ingredientus - maskarponę ir grietinėlę prieš naudojimą laikykite šaldytuve.


20. Grietinėlę supilkite į aukštą dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki purumo. Svarbu grietinėlės neperplakti. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą, kol pasiruošite maskarponę. 


21. Į tą patį dubenį, kuriame plakėte grietinėlę, sudėkite maskarponę, cukraus pudrą ir vanilinį cukrų. Elektriniu plaktuvu išplakite kremą iki purumo - tai užtruks apie 3-4- minutes. 



22. Į maskarponės kremą sudėkite prieš tai išplaktą grietinėlę ir dar kartą, labai trumpai, išplakite elektriniu plaktuvu. Plakite iki minutės tam, kad grietinėlė nepersiplaktų ir nevirstų sviestu. Kremą dar kartą permaišykite silikonine mentele - dažnai elektrinis plaktuvas nepasiekia kremo dugno. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. 


23. Torto sluoksniavimas. Kai jau turite visas dalis, metas torto sluoksniavimui. Tortą sluoksniuokite ir valgykite tą pačią dieną. Išdžiovintą morengą perkelkite ant serviruoti paruoštos lėkštės/tortinės. Dėkite pirmąjį morengą. Morengo viduryje esančią duobutę pripildykite vyšniniu/trešnių kremu. Ant viso morengo užtepkite ketvirtadalį vanilinio kremo. Dėkite antrąjį morenginį lakštą ir lengvai spustelėkite. Pakartokite visus veiksmus, iki kol susluoksniuosite visą tortą. 


24. Susluoksniuoto torto viršų papuoškite trešnėmis/vyšniomis. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. Tortą patiekite ir suvalgykite tą pačią dieną.


 

PATARIMAI, KAD KIJEVO TORTAS PAVYKTŲ TOBULAI
 

Morengai. 
 

Laikas. Morengams pagaminti reikia laiko, tad tortui pradėkite ruoštis likus dienai iki šventės.


Baltymų sendinimas. Jei norite, kad baltymai išsiplaktų lengviau ir būtų standesni bei tvirtesni, juos pasendinkite šaldytuve bent 12 valandų, prieš pradedant gaminti tortą. Paprasčiausiai atskirkite baltymus nuo trynių, juos supilkite į švarų, sausą, sandariai uždaromą indelį ir padėkite į šaldytuvą.


Baltymų plakimas. Baltymus plakite tik švariame, sausame inde. Plakti galite elektriniu rankiniu plaktuvu arba maisto kombaine, su pritvirtintu kiaušiniams plakti skirtu antgaliu. Kai baltymai suputoja, po vieną šaukštą pradėkite berti cukrų. Po kiekvieno šaukšto išplakite baltymus. Jokiu būdu nesuberkite iš karto viso cukraus, nes baltymai neišsiplaks iki standumo. Baigus berti cukrų, padidinkite plakimo greitį ir plakite, kol baltymai taps standūs ir žvilgės. Ar baltymai standūs, galite patikrinti apvertę dubenį - šie turi neiškristi. 

 

Likusių ingredientų įmaišymas. Į baltymus įmaišant likusius ingredientus, jokiu būdu negalima maišyti įnirtingai ar plakti, nes baltymai susmegs ir morengas nesigaus. Maišykite lėtai ir lengvai. 


Morengo paskirstymas. Pasiruoškite dvi skardas ir du kepimo popieriaus lakštus. Skardas išklokite kepimo popieriumi. Ant vieno iš kepimo popieriaus šono dėkite 20-22 cm skersmens konditerinį žiedą. Į jį sudėkite ketvirtadalį morengo masės. Masę paskleiskite taip, kad viduryje suformuotumėte duobutę, o šonai būtų aukštesni. Tuomet atsargiai nuimkite žiedą. Konditerinį žiedą dėkite ant kito kepimo popieriaus krašto, esančio įstrižai nuo pirmojo ir pakartokite veiksmus. Tokiu būdu suformuosite vieno dydžio apskritimus.

Jei neturite torto formos ar konditerinio žiedo, tiesiog ant kepimo popieriaus lakštų nusipieškite keturis 20-21 cm skersmens apskritimus - ant vieno du ir ant kito du. Tarp apskritimų palikite bent 10 cm tarpus. Ant nusipieštų apskritimų tolygiai paskirstykite baltymus. Paskirstykite taip, kad viduryje išgaubtumėte duobutę. Kepimo popierių lakštus su baltymais perkelkite ant standartinių skardų.


Morengo kepimas ir džiovinimas. Morengus kepkite 100 laipsnių temperatūroje apie 2,5-3 valandas. Vienu metu galite kepti abi skardas, tačiau praėjus pusei laiko, jas apkeiskite vietomis, t.y. tą, kuri kepė viršuje, perkelkite į apačią ir atvirkščiai. Ar morengai jau geri galite patikrinti pirštu - jų viršus turi būti tvirtesnis, neminkštas. Kepant naudokite vėjelio funkciją. Praėjus šiam laikui, orkaitę išjunkite, bet morengus palikite jos viduje. Tokiu būdu jie toliau džiovinsis. Džiovinkite pernakt arba bent 5-6 valandas. Morengų džiovinimas yra būtinas. Kepant ir džiovinant nevarstykite orkaitės durelių.


Trešnių/vyšnių mūso kremas 


Virimas. Confit virkite nedideliame, uždengtame puode ant nedidelės kaitros. Puodą uždenkite vyšnių/trešnių confit užvirus. Nepamirškite kartas nuo karto pamaišyti, kad trešnių/vyšnių masė nepridegtų. Virimo laikas - apie 8 minutės.  


Smulkinimas. Išvirusią trešnių masę pertrinkite iki vientisos konsistencijos maisto smulkintuve. Tuomet perkoškite per sietelį, kad neliktų visiškai jokių uogų sėklyčių. Jei atliekant šiuos veiksmus, masė atšąla, supilkite ją atgal į puodą ir šiek tiek pakaitinkite - tik tuomet dėkite želatiną.


Atvėsinimas. Sudėjus želatiną, palikite trešnių/vyšnių masę atšalti iki 24 laipsnių šilumos, tik tuomet įmaišykite likusius ingredientus.


Įmaišymas. Riebų graikišką jogurtą ir išplaktą grietinėlę į trešnių/vyšnių masę įmaišykite per kelis kartus. 


Kremo laikymas. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve. Kremą galite pasiruošti dieną prieš surenkant tortą.


Vanilinis Diplomato kremas. 


Produktų temperatūra. Prieš gamindami kremą grietinėlę ir maskarponę būtinai palaikykite šaldytuve bent valandą. 


Grietinėlės plakimas. Gamindami kremą, pirmiausia išplakite grietinėlę. Grietinėlę plakite aukštame dubenyje tam, kad neaptaškytų visko aplink. Grietinėlę plakite iki purumo, svarbiausia jos neperplakti, kad nevirstų sviestu. Išplaktą grietinėlę perdėkite į kitą dubenį ir įdėkite į šaldytuvą. Jei norite dar tvirtesnio kremo, plakant grietinėlę, galite įdėti ir vieną pakelį grietinėlės standiklio. 


Maskarponės plakimas. Tame pačiame dubenyje, kuriame plakėte grietinėlę, išplakite maskarponę kartu su likusiais ingredientais. Prieš dedant maskarponę, nupilkite jos skystį. Maskarponės kremą plakite iki purumo, apie 3-5 minutes. 

Kremo laikymas. Iki naudojimo kremą laikykite šaldytuve.

 


Torto surinkimas

Kai jau turite visas dalis, metas torto sluoksniavimui. Tortą sluoksniuokite ir valgykite tą pačią dieną. Išdžiovintą morengą perkelkite ant serviruoti paruoštos lėkštės/tortinės. Dėkite pirmąjį morengą. Morengo viduryje esančią duobutę pripildykite vyšniniu/trešnių kremu. Ant viso morengo užtepkite ketvirtadalį vanilinio kremo. Dėkite antrąjį morenginį lakštą ir lengvai spustelėkite. Pakartokite visus veiksmus, iki kol susluoksniuosite visą tortą. 

Susluoksniuoto torto viršų papuoškite trešnėmis/vyšniomis. Iki patiekimo tortą laikykite šaldytuve. Tortą patiekite ir suvalgykite tą pačią dieną. 

Daugiau nuostabių desertų receptų galite rasti šioje Bangos knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital