Trys kiaulienos šonkauliukų receptai - gaminame žingsnis po žingsnio

AUTORIUS:
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
ĮVERTINKITE:
(BALSAVO: 12)
Trys kiaulienos šonkauliukų receptai - gaminame žingsnis po žingsnio

Paprasta pagaminti, gardu valgyti, smagu dalintis. Visa tai – apie šonkauliukus! Pasiraitokite rankoves ir pasiruoškite servetėles – šonkauliukai gali tapti tikra vasaros sezono žvaigžde! Laiko čia prireiks daugiau nei pastangų ar įgūdžių – tik kantrybės išlaukti, kol šonkauliukai iškeps ir mėsa taps tokia sultinga ir minkšta, kad palietus šakute, tiesiog kris nuo kauliukų. Tas skonis, patikėkite, vertas kiekvienos kepimo minutės.

Paruošėme tris receptus skirtingiems skoniams: nuo klasikinių šonkauliukų su sodraus skonio barbekiu padažu iki kiek įdomesnių receptų, dvelkiančių Azijos bei Graikijos virtuvių skonių natomis.

Ar jau žinote, kurį receptą išbandysite pirmą? Gaminkime kartu – kaip visad, žingsnis po žingsnio!

PATARIMAI IR PASTEBĖJIMAI

  • Prieš kepdami šonkauliukus, būtinai nuimkite vidinėje jų pusėje esančią membraną. Tai – labai svarbus žingsnis, jei norite iškepti minkštą ir sultingą, nuo kauliukų atšokančią mėsą.
  • Šonkauliukams gardinti galite rinktis mėgstamą prieskonių mišinį. Kad prieskoniai įsigertų lengviau ir suteiktų ryškesnį skonį, šonkauliukams įtrinti naudokite ne tik sausą mišinį, bet ir porą šaukštų alyvuogių aliejaus.
  • Tiek obuolių sultys, tiek svogūnai kepamiems šonkauliukams suteiks ne tik papildomo skonio, bet ir minkštumo, sultingumo.
  • Tikslus kepimo laikas priklausys nuo šonkauliukų dydžio ir storio. Didesnei, mėsingesnei šonkauliukų juostai gali reikėti pailginti kepimo laiką iki 2,5-3 valandų.
  • Tokius šonkauliukus galite kepti ir grilyje – kepkite netiesioginėje kaitroje, sandariai įsuktus į foliją su obuolių sultimis, o kepimo temperatūrą ir kepimo laiką išlaikykite tokius pačius.


KIAULIENOS ŠONKAULIUKAI SU BARBEKIU PADAŽU

Barbekiu padažu pagardinti šonkauliukai – klasika! Tikriausiai daugelis juos įvardytų kaip vienus mėgstamiausių, ir tikrai ne veltui. Sultingus, sodraus skonio, nuo kauliukų krentančius šonkauliukus visai paprastai paruošite pagal šį receptą. Pats gamybos procesas truks visai neilgai, visa kita – kepimas orkaitėje (ar grilyje), kantriai laukiant, kol galėsite mėgautis tobulo skonio pietumis ar vakariene.

Jei gaminimui turite daugiau laiko ar įkvėpimo, siūlome išsivirti naminį barbekiu padažą, tačiau lygiai taip pat puikiai tiks ir pirktinis. Rinkitės mėgstamiausią!


Paruošite per 60 min.
Kepsite 2 val. 25 min.

 

Naminiam barbekiu padažui:

  • 1 ½ stiklinės (375 g) kečupo
  • ½ stiklinės (125 g) obuolių acto (6 proc.)
  • ½ stiklinės (125 g) vandens
  • 2 valg. š. medaus (arba klevų sirupo)
  • 2 valg. š. „Vorčesterio“ padažo
  • ½ stiklinės (100 g) rudojo cukraus
  • 2 arb. š. garstyčių
  • 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
  • 1 arb. š. druskos
  • 1 arb. š. grūstų juodųjų pipirų
  • ½ arb. š. rūkytos paprikos

Prieskonių mišiniui:

  • 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
  • 1 arb. š. rūkytos paprikos
  • 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. Kajeno paprikos
  • ½ arb. š. kumino
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 600-700 g kiaulienos šonkauliukų
  • ½ stiklinės (125 ml) natūralių obuolių sulčių

1. Išvirkite barbekiu padažą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Visus ingredientus sudėkite į puodą ir virkite virš vidutinės ugnies, vis pamaišydami, kol užvirs.


3. Ugnį sumažinkite iki silpnos ir virkite dar 30-40 min., vis pamaišydami, kol padažas sutirštės. Atidėkite į šalį arba, jei padažą paruošėte iš anksto, laikykite šaldytuve, kol naudosite.


4. Pasiruoškite šonkauliukus, prieskonių mišinį ir alyvuogių aliejų.


5. Nuo šonkauliukų nuimkite membraną – ties kauliuku užkiškite smailų peilį ir membrana lengvai atšoks – paimkite ir pirštais nuplėškite ją nuo visos šonkauliukų juostos.


6. Įtrinkite šonkauliukus iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi ir prieskonių mišiniu. Leiskite kambario temperatūroje pastovėti 30 min., kad mėsa įgertų prieskonius.


7. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).


8. Kepimo skardą išklokite folija. Dėkite į ją prieskoniais įtrintus šonkauliukus.
 

9. Supilkite į kepimo skardą obuolių sultis ir uždenkite antru lakštu folijos. Sandariai užspauskite kraštelius.


10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 2 valandas, kol mėsa suminkštės ir lengvai atšoks nuo kauliukų. Nuimkite viršutinį folijos lakštą.


11. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 180 °C. Aptepkite šonkauliukus iš vienos pusės barbekiu padažu ir, grąžinę į orkaitę, kepkite 10 minučių.


12. Trumpam išimkite kepimo indą iš orkaitės, apverskite šonkauliukus ir aptepkite barbekiu padažu kitą pusę. Jei norite, šalia išdėliokite apvirtų bulvių puseles. Kepkite dar 10 minučių.


13. Nustatykite „grill“ kepimo režimą ir kepkite dar 3-5 minutes, kol barbekiu padažas karamelizuosis, o bulvytės gardžiai apskrus.


14. Supjaustykite šonkauliukus ir patiekite iš karto.

 

AZIJIETIŠKI KIAULIENOS ŠONKAULIUKAI


Azijos virtuvės gerbėjams – rytietiškais skoniais dvelkiantys šonkauliukai. Minkšti, sultingi, padengti lipnia glazūra – tobuli tiek pietums ar vakarienei, tiek draugų susitikimui vasaros saulės nutviekstoje terasoje. Nors toks derinys galbūt ir nėra labai įprastas, šiuos azijietiškus šonkauliukus gardu patiekti su virtais ryžiais, sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.


Paruošite per 40 min.
Kepsite 2 val. 10 min.


Prieskonių mišiniui:

  • 2 arb. š. džiovintų česnakų granulių
  • 1 arb. š. rūkytos paprikos
  • 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 arb. š. druskos
  • ½ arb. š. Kajeno paprikos
  • ½ arb. š. kumino
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 600-700 g kiaulienos šonkauliukų
  • 3 svogūnų
  • 6 česnako skiltelių


Glazūrai:

  • 2 valg. š. sezamų sėklų aliejaus
  • 6 tarkuotų česnako skiltelių
  • 1 valg. š. tarkuotos imbiero šaknies
  • 6 valg. š. medaus
  • 6 valg. š. sojų padažo
  • 1 žaliosios citrinos sulčių
  • ¼ stiklinės (50 g) rudojo cukraus 

1. Pasiruoškite šonkauliukus, prieskonių mišinį ir alyvuogių aliejų.


2. Nuo šonkauliukų nuimkite membraną – ties kauliuku užkiškite smailų peilį ir membrana lengvai atšoks – paimkite ir pirštais nuplėškite ją nuo visos šonkauliukų juostos.


3. Įtrinkite šonkauliukus iš abiejų pusių alyvuogių aliejumi ir prieskonių mišiniu. Leiskite kambario temperatūroje pastovėti 30 min., kad mėsa įgertų prieskonius.
 

4. Paruoškite glazūrą. Pasiruoškite jai reikalingus ingredientus.


5. Į nedidelį puodą supilkite aliejų ir trumpai pakepinkite jame tarkuotas česnako skilteles bei tarkuotą imbiero šaknį, kol paskleis malonų aromatą.


6. Sudėkite medų, supilkite sojų padažą ir žaliosios citrinos sultis, suberkite rudąjį cukrų. Maišydami kaitinkite virš vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol padažas ims tirštėti. Vėsdamas jis sutirštės dar labiau. Jei sutirštės pernelyg, trumpai pašildykite virš silpnos ugnies.


7. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
 

8. Kepimo skardą išklokite folija. Dėkite į ją prieskoniais įtrintus šonkauliukus.


9. Ant viršaus paskleiskite riekelėmis supjaustytus svogūnus ir česnakus. Uždenkite antru lakštu folijos ir sandariai užspauskite.


10. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 2 valandas, kol mėsa suminkštės ir lengvai atšoks nuo kauliukų. Išvyniokite šonkauliukus iš folijos ir nuimkite nuo jų svogūnus bei česnakus.


11. Orkaitės kepimo režimą pakeiskite į „grill“, nustatykite didžiausią kaitros lygį.
 

12. Aptepkite šonkauliukus iš vienos pusės glazūra ir, grąžinę į orkaitę, kepkite 2-3 minutes.


13. Trumpam išimkite kepimo indą iš orkaitės, apverskite šonkauliukus ir aptepkite glazūra kitą pusę. Kepkite dar 2-3 minutes, kol glazūra ims burbuliuoti ir gražiai karamelizuosis.


14. Supjaustykite šonkauliukus ir patiekite su virtais ryžiais, apibarstę sezamų sėklomis ir smulkintais svogūnų laiškais.


GRAIKIŠKI ŠONKAULIUKAI SU CITRINOMIS, ČESNAKAIS IR ŽOLELĖMIS


Citrinos, česnakai, prieskoninės žolelės – Viduržemio jūros virtuvei būdingas skonių derinys.  Švelnus, tačiau tuo pačiu ir labai išraiškingo skonio marinatas puikiai tinka kiaulienos šonkauliukams ruošti. Medus jiems suteikia saldumo, citrinos – rūgštumo, o česnakai ir prieskoninės žolelės – malonaus pikantiškumo. Kuo ilgiau marinuosite šonkauliukus, tuo giliau prieskonių aromatas bei skonis įsigers į mėsą, tačiau jei skubate – pakaks juos palaikyti marinate vos pusvalandį kambario temperatūroje.

Bazilikų padažas prie šių šonkauliukų dera ypatingai gardžiai. Jei viso jo nesuvalgysite su šonkauliukais, laikykite šaldytuve ir gardinkite salotas, mėsos kepsnius (steikus), keptą vištieną.


Paruošite per 40 min.
Kepsite 2 val. 20 min.

 

Marinatui:

  • ¼ stiklinės (62 ml) alyvuogių aliejaus
  • 1 citrinos sulčių
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės
  • 3 skiltelių tarkuotų česnako
  • 3 valg. š. medaus
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių
  • 1 arb. š. džiovintų bazilikų
  • 1 arb. š. džiovintų raudonėlių
  • ½ arb. š. druskos
  • ½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų
  • 600-700 g kiaulienos šonkauliukų


Bazilikų padažui:

  • 50 g bazilikų lapelių
  • 1 svogūno
  • 3 česnako skiltelių
  • ¼ stiklinės (62 ml) alyvuogių aliejaus
  • 1 valg. š. medaus (arba klevų sirupo)
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 arb. š. druskos

1. Paruoškite bazilikų padažą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


2. Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki visiškai vientisos masės.


3. Sandariame indelyje šaldytuve laikykite iki 3-4 dienų.
 

4. Paruoškite šonkauliukų marinatą. Pasiruoškite reikalingus ingredientus.


5. Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.


6. Nuo šonkauliukų nuimkite membraną – ties kauliuku užkiškite smailų peilį ir membrana lengvai atšoks – paimkite ir pirštais nuplėškite ją nuo visos šonkauliukų juostos.


7. Šonkauliukų juostą supjaustykite po vieną šonkauliuką.


8. Sudėkite šonkauliukus į maišelį su marinatu, gerai supurtykite ir palikite marinuotis 30 min. kambario temperatūroje (arba pernakt šaldytuve).


9. Iškepkite. Orkaitę įkaitinkite iki 140 °C temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios).
 

10. Kepimo skardą išklokite folija. Sudėkite į ją iš marinato išimtus šonkauliukus.


11. Uždenkite antru lakštu folijos ir sandariai užspauskite.


12. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 2 valandas, kol mėsa suminkštės ir lengvai atšoks nuo kauliukų. Išvyniokite šonkauliukus iš folijos. Perkelkite ant švaraus folijos lakšto.


13. Orkaitės temperatūrą padidinkite iki 200 °C.
 

14. Aptepkite šonkauliukus maišelyje likusia glazūra ir, grąžinę į orkaitę, kepkite 10 minučių.


15. Trumpam išimkite kepimo indą iš orkaitės, apverskite šonkauliukus ir aptepkite marinatu kitą pusę. 


16. Kepkite dar 10 minučių.


17. Iškeptus šonkauliukus patiekite su bazilikų padažu.

Daugiau saldžių ir žavingų Astos receptų galite rasti šioje Saulėtos virtuvės saldumynų knygoje
Rašyti komentarą
Komentarai
Ką dabar gaminame:
viskas
valgome sveikiau!
karšti patiekalai
sriubos
užkandžiai
pyragai, kepiniai
salotos, mišrainės
Daugiau
Kraunama...
Populiariausi receptai
Kontaktai

Turinio klausimais rašykite:

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

Reklama

Reklamos klausimais rašykite

[email protected]

(darbo laikas nuo 8 iki 17 val.)

All Media Digital